RSS

PRODUCT DEVELOPMENT

Alhamdulillah, kelmarin (24/11) telah selamat 1 paper. . Tinggal 1 paper jelagi..Sabar, sabar..insya-Allah last paper yang akan kuambil di kampusku ini..
Paper kelmarin, product development. Subject yang memerlukan kita berfikir seolah-olah kita mempunyai organisasi tersendiri. Lebih tepatnya, kilang makanan. Bukan hanya memikirkan dari sudut menghasilkan produk tersebut, tetapi dari raw materials until marketing, semua aspect kene fikir.

Macam mane nak hasilkan produk, steps mane yang ade critical point (HACCP memang sangat-sangat penting untuk diaplikasikan), packaging, labeling, distribution, marketing, commercialization until launching the product. Kene jugak paham consumer behavior. Mase tengah-tengah study tu, boleh pulak terpikir “Eh, bagus jugak kalau food tech students ni diajar subjek under kaunseling punye kos. Boleh jugak tau psikologi consumer. Alang-alang dah belajar kimia, biologi, fizik, engineering, math, akaun, keusahawanan...ajar la jugak psikiologi, biar lengkap package. Boleh jugak tau sikit-sikit macam mane nak psiko and attrack consumer beli product kita.”
Eh, pe HACCP tu? Lupe pulak nak bagi tau. Senang paham, HACCP ni 1 sistem untuk pastikan yang makanan tersebut selamat dimakan dan terhindar dari potential hazardous food, baik dari physical, chemical or microbiological hazard. HACCP ade 7 principles. Kirenye, produk yang dapat cop HACCP insya-Allah selamat dimakan. Tiada ragu-ragu lagi.

Semasa study subject ni sepanjang sem, setiap ahli dalam group kene bincang target consumer. Untuk teenagers ke, baby, children, orang tua, orang yang ade penyakit tertentu seperti diabetis atau sakit jantung, vegetarian, atau sebagainya. Then, setiap ahli dalam group kene pikirkan idea untuk buat new produk berdasarkan target consumers.. At least, 5. 5 idea kali 6 orang, sekurang-kurangnya ada 30 idea. Dari idea-idea yang dapat tu, bincang 5 idea yang paling baik. Tolak idea yang kurang sesuai (idea-idea tu mungkin tidak sesuai buat mase sekarang..tiada idea yang salah). Mungkin disebabkan raw materials susah nak dapat atau ikut musim, instruments yang diperlukan tak de kat kampus, atau lain-lain faktor yang menyebabkan idea tersebut tidak sesuai untuk dipilih. Step ni dipanggil idea screening. Lepas tu kene create nama syarikat, logo syarikat, visi dan misi, and organizational chart.

Then, dari 5 idea yang terbaik tu, pilih 1 idea produk baru dengan beberapa method yang dipanggil perceptual map, gap analysis and product attractiveness score. 3 methods ni kene bincang, and dari situlah kita dapat nampak mane idea yang paling baik untuk dijadikan produk kita. Setelah dibincang-bincang, groupku memilih untuk menghasilkan pumkin-based and banana-based donut. Then, kena carilah formula and process nak buat produk ni. Every week, memang ada discussion among group members and normally presentation and lab report comes along..boleh tahan lagi group. Kalau tak..hai. betullah kate seorang senior food service yang pernah ambik subject ni sebagai subjek elektif “Product development ni umpama FYP ke-2. Bayangkanlah..bezanya, subjek ni ringan sikit sebab group and tak kene buat PROXIMATE”. “Kalau PROXIMATE pun kene buat, alamatnya 1 sem pun tak cukup” (aku menambah bila dah lalui sendiri).

Dah dapat idea, kene buat concept testing. Buat questionnaire, and pick randomly sape-sape (biasenya target consumer) untuk isi borang tersebut untuk dapatkan respond diorang. Analysis data..dari situ kita boleh agak sama ada consumer suke and boleh terima idea kita atau tak.

Part yang paling lama, nak dapat formulation and processing. Kene buat dan evaluate sendiri product tu. Yang kurang, improve untuk trial yang akan datang. Bile dah beberape kali buat dengan ubah formulation and certain raw materials, rase confuse pulak nak pilih mane satu yang paling baik.
Bila dah confirm formulation and processing, macam biasa..sensory evaluation. Kali ni, product diserved properly and panel evaluate produk kita. Analysis data lagi..
Lepas tu, buat shelf life testing, dapatkan packaging yang sesuai, kire nutritional content and nutrient claim, and kire cost produk termasuk packaging and selling price..

Part yang ditunggu-tunggu, launching produk..waktu launching ni la kene hias board kita, tampal poster, panel datang and consumer boleh rase product kita, kita promote kat panel and consumer yang datang tentang produk kita and kelebihan produk kita..kirenya kita bersaing dengan other companies untuk tunjukkan yang terbaik. Realitinya di alam yang sebenar, launching ni la yang menentukan sama ada produk kite berjaya atau tidak.

Berikut adalah sedikit foto-foto donut tuh...


pumpkin-based donut


donut after frying


strawberry topping donut


strawberry chocolate topping donut


orange topping donut

dark chocolate topping

Setelah mengambil subject ni, kirenya bukan senang untuk buka sesebuah syarikat, terutamanya makanan kerana makanan ada expired date, boleh rosak jika tidak dihandle dengan betul dan ia juga boleh mengancam nyawa dan kesihatan pengguna. Untuk buka sesebuah syarikat, bukan hanya modal yang perlu difikirkan tetapi juga management. Setiap perkara kena plan betul-betul. Contohnya, di alam sebenar, nak launching produk pun kene pikir kat mana nak launching, bila nak launching, macam mana nak launchig dan lain-lain. Jika tersalah pilih tempat, masa tak sesuai untuk launching produk (terlalu awal atau terlalu lembat), ia juga boleh menjadi faktor gagalnya sesuatu produk itu. Relationship dengan retailer and consumer pun sangatlah penting.

Alangkah bagus jika ramai orang Islam yang bercita-cita untuk mempunyai kilang sendiri. Seperti kata pegawai HDC (Halal Industry Development Corporation), lebih kurang 80 % yang mintak sijil halal JAKIM, adalah non-Muslim. Means, orang Islam yang mintak sijil halal JAKIM, hanyalah 20 %. Satu jumlah yang kecil. Berdasarkan pengalamanku call ke kilang-kilang, aku mempercayai akan hal tersebut. Kebanyakan kilang dipunyai oleh non-Muslim. Boleh dikira dengan jari established kilang dari orang Islam. Jangan tak tau, ada sesetengah company nama produknya nampak macam Islamik dan diletak lambang seolah-olah syarikat tersebut dikeluarkan oleh orang Islam, tetapi hakikat sebenarnya, pemiliknya adalah non-Muslim. Itu hanyalah satu cara yang effective untuk attrack consumer beli product tersebut, memandangkan consumer terbesar di Malaysia adalah dari kalangan orang Islam. Ditambah isu-isu yang timbul di Malaysia berkaitan makanan terutamanya isu halal, ianya sudah menjadi fardhu kifayah untuk orang Islam menceburi bidang ini. TEKNOLOGI MAKANAN.

Moga, Allah permudahkan mereka yang mempunyai niat untuk membuka kilang sendiri. AMIN..

0 comments:

Post a Comment