“ Ko buat pasal apa?” Seseorang bertanya kepadaku.
“Gelatin” balasku ringkas.
“Oh, gelatin jugak..under Dr. Amiza ye?” tanyanya lagi.
“Tak. Bawah Miss Zuraidah. Dr. Amiza co-supervisor.” Aku membalas lagi.
Begitulah antara perbualan yang acapkali terjadi antara aku dan budak-budak Makanan yang buat Final Year Project, atau lebih famous dengan panggilan FYP di universitiku. Baik dari budak Food tech, mahupun dari budak Food Service. Hah, pe ko bondonyo pulak gelatin tu? Meh nak bagi tau….
What is gelatin?
Gelatin is a class of protein fractions that has no existence in nature, but is derived from the parent protein collagen, by procedures involving the destruction of cross-linkages between polypeptide chains of collagen along with some level of breakage of polypeptide bones. Dengan bahasa mudahnya, gelatin ni tak jadik sendiri. Kene extract dari collagen. Mane pulak nak dapat collagen ni? Pening..pening…Heh, collagen ni banyak kat skin, scales, bones and other connective tissues. Collagen ni major structural components kat both vertebrates and invertebrates.
What is the function of gelatin?
Hari-hari guna, lagi mau tanya da…banyak apply kat food industry, pharmaceutical, cosmetic and photographic applications. Why? Because of its unique functional and technological properties.
Dalam industri makanan, banyak digunakan dalam:
•Confections (Cth: sweets, marshmallows) – to provide chewiness, texture, foam stabilization
•Low-fat spreads – provide creaminess, fat reduction, and moutfeel
(Mouthfeel ni maksudnya kalau kite makan sesuatu makanan, rasa cam makanan tu cair dalam mulut)
•Dairy products (cth: yogurt) – provide stabilization & texturization
•Baked goods – provide emulsification, gelling & stabilization
•Meat products- provide water binding
Dalam pharmaceutical industries pulak, gelatin digunakan sebagai capsule ubat. Ubat yang ade macam-macam colour macam smarties tu, capsule die diperbuat daripada gelatin la.
Why gelatin?
Good question. Menurut GME, Gelatin Manufacturers of Europe (2008), the annual world output of gelatin is nearly 326 000 tons. Pig skin- derived gelatin accounting for the highest (46%) output, followed by bovine hides (29%), bones (23.1%) and other sources (1.5%). It means that…about half of the world output of gelatin is from PIG!! Masya-Allah…Disebabkan isu ni melibatkan sensiviti agama (bukan agama Islam je), maka sejak kebelakangan ni banyak la research berkaitan gelatin yang diekstrak daripada ikan. For Muslim, of course pig is forbidden to be consumed. It goes same as Jewish (Yahudi). They are forbidden to consume any cow-related product too. Hindu pulak , tak boleh makan bovine (lembu). Some type of vegetarian pun tak boleh makan daging. Vegetarianism ni pun ade 3 kategori. Pesco vegetarians, lacto-ovo vegetarians & vegans. Kategori yang tak makan daging, tapi makan ikan…ialah pesco vegetarians.
Teringat pulak mase mula-mula nak cari supervisor mase hujung sem 5..time exam period pulak tu.
“Macam same je idea kamu semua ni. Mesti ade justification yang cukup kuat”
“Tak boleh buat produk ni. Madu ni hygroscopic (mudah serap air), nanti bergumpal”
“It is not just replacing the flavor. Do u thinks children would consume the ice-cream with flavor like coffee?”
“Research ni sesuai kalau nak buat master. Lagipun pengeluarannya berapa sangat. Tak bagi impak yang besar dalam industri makanan”
Hampir bergenang air mataku apabila jawapan yang terakhir kuterima ketika mintak pandangan lecturerku tentang tajuk FYP aku. Buat gelatin dari ikan, tapi guna raw material yang dry. Namun, aku jadikan kata-kata tu sebagai satu cabaran untuk aku. Alhamdulillah, cadangan buat pasal gelatin tu diterima oleh Miss Zuraidah Nasution(sama nama dengan adik junior yang turut belajar di universiti ni).
Niatku cuma satu. Aku ingin buat FYP pasal sesuatu yang dapat bagi sumbangan pada Islam, atau buat research pasal makanan yang ada disebut dalam Al-Quran. Tentu ada hikmahnya makanan-makanan tersebut dinukilkan di dalam Al-Quran. Aku ingin terokainya. “Susu, dah banyak research pasal tu. Madu, hygroscopic pulak.. habbatus sauda, tak boleh tukar perisa je. Kurma, ok..buat back up..akhirnya aku tukar pikiran dari nak buat product development ke research. Gelatin. Ya..mungkin boleh. Akhirnya, syukur Alhamdulillah…Allah makbulkan.
CABARAN SETERUSNYA….
Disebabkan aku adalah satu-satunya yang buat gelatin yang bukan bawah Dr. Amiza, maka raw materials perlu kucari sendiri. Sangat adventure. Pertanyaanku yang mungkin disalah erti.
“Dia yang nak belajar, suruh orang pulak..”
Kata-kata yang kudengar tanpa disedarinya membuatkan aku berkecil hati. Namun sedikit sebanyak membuatkan aku terfikir, “ Kadangkala mungkin aku juga pernah mengabaikan pertanyaan yang kuanggap kecik, namun sangat bermakna bagi orang yang bertanya”. Think positive!! Ya, benar kata coursemateku, “Deal dengan mesin lebih mudah dari deal dengan manusia”. Sedikit sebanyak ada kebenarannya.
Kusedari,aku perlu berdikari untuk meneruskan FYP aku. Mane idaknya, boleh dikatakan 80% daripada research ni aku tak pernah belajar sepanjang 3 tahun aku menuntut di universiti ini. Pasal gelatin, tak pernah belajar...(dah la subjek 'Ingredient' yang ade belajar pasal gelatin aku tak amik). Subjek 'Food Quality and Assurance' yang ade belajar pasal gelatin pun, cuma sentuh sikit je. Walau kutahu, kualiti gelatin daripada ikan adalah selalunya kurang berbanding gelatin daripada lembu dan khinzir (tapi ade jugak gelatin daripada sesetengah ikan yang kualitinya lebih baik daripada komersial gelatin),namun..aku mengharapkan dengan adanya penambaikan pada research-research terdahulu, gelatin ikan ni dapat dikomersialkan dan dapat menggantikan gelatin yang diekstrak daripada lembu dan khinzir terutamanya...
Kini, aku telah memulakan FYPku. Masuk lab awal pagi, balik petang. Macam dah kerja pulak gayanya. Hatiku sedikit gusar memikirkan tentang FYPku ini. Takut tak sempat nak siap. Orang lain ade yang dah start buat betul-betul, tapi aku still lagi buat trial. Bukan trial untuk FYP, tapi trial untuk salah satu step. Sebab fakta yang dari research guna ikan yang besar. Tak sama dengan yang aku guna. So, aku kene buat trial. Step tu pulak makan masa.
Apa-apa pun, aku berharap dan berdoa..moga Allah permudahkan segala urusanku untuk buat FYP ni. Moga, ada sesuatu yang kusumbangkan untuk Islam..biarpun hanyalah sekecil kuman..Moga Allah permudahkan segalanya..Amin..
Sumber:
Karim, A. A. and Bhat, R. 2008. Fish gelatin: properties, challenges, and prospects as an alternative to mammalian gelatins Food Hydrocolloids 23 (3): 563-576
Shahidi, F. 2007. Maximizing the Value of Marine By-products. England: Woodhead
publishing Limited and CRC Press LLC. 532 p.
Lecture Notes Food Quality and Assurance
Diam
1 year ago
2 comments:
ALLAHU AKBAR!
Alhamdulillah, ada mahasiswi ISLAM yg begini.. Semoga cita-citamu dicucuri rahmat ALLAH.. Amiin.
to ananymous:
Amin atas doanya..
Alhamdulillah, Allah yang mengilhamkan..
semoga dirimu jua sentiasa dalam keredhaan-Nya..
salam ukhuwwah...
Post a Comment